Denim met een scheurtje

Versleten denim is beter dan nieuwe denim. Wie de spijkerstof wel eens ongebruikt in zijn of haar handen heeft gehad, zal dat beamen. Want het stevige katoen ofwel denim, waar de jeans bekend mee is geworden, is ontzettend stug wanneer het nog niet gedragen of gewassen is. Vandaar ook de populariteit van de lichtblauwe jeans, dit is denim dat al een paar keer gewassen is, waardoor de stof en niet meer zo heel erg lelijk blauw is.

Denim wordt mooier door dragen en wassen

denim met een scheurtjeWant, het oorspronkelijke denim blauw, de kleurstof uit Genua (in het Frans de Gène, en dit werd weer verbasterd tot jeans) is echt niet de kleur die je aan wilt hebben met een zomers wit bloesje. Ooit begin ik de fout een blauwe spijkerbroek te kopen bij een goedkope winkel. Ik noem geen namen maar de kleding die je er koopt is spot goedkoop en het logo lijkt een beetje op het sailor type. Deze jeans verkleurde dus NIET. Foute boel dus want een echte jeans wordt altijd lichter. Daarom moet ik ook zo lachen als ik tips lees waardoor je jeans niet zouden afgeven of verkleuren. Die gaan zelfs zover dat je je jeans zo min mogelijk moet wassen en in plaats daarvan in de vriezer moet leggen. Nu weet ik dat zoiets helpt bij kauwgum, omdat de kauwgum in de vriezer hard wordt waarna je het plakkerige spul uit je kleding kunt krabben. Maar vuil verdwijnt echt niet in je vriezer anders had het wel een waskast geheten in plaats van een ijskast. Of hoefde ik de koel-en vrieskast nooit schoon te maken. Wie dus vuile was aantreft in de vriezer, moet maar eens een ernstig gesprek gaan hebben met man- of zoonlief (wij vrouwen trappen daar niet in natuurlijk :-). Wat kun je wel doen met je vuile jeans?

Heet wassen van denim

Omdat jeans gemaakt is van katoen, is het bestand tegen hete temperaturen. En dat is altijd nog een betere manier om vlekken eruit te krijgen dan wel vlekken middel dan ook. Je hoeft er geen kookwas tegen aan te gooien, maar 60 graden kan prima. Bleekt het blauw lekker weg op de grote vlakken en maakt het wit witter. Niet doen trouwens wanneer je een stretch jeans hebt gekocht. Dat is dan trouwens NIET de echte, want een echte denim jeans zit gewoon loeistrak, alhoewel Levi in 2015 toch de 501CT lanceerde, een spijkerbroek die wat minder strak is dan het originele model. En bovendien verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen.

Denim in de droger

Of iets in de droger kan of niet, heeft vooral met de pasvorm te maken. Omdat bijna iedere stof krimpt bij hoge temperaturen, en dus in de droger moet je daar even over nadenken voor je hem er in stopt. Want een broek die als gegoten zit, is gegarandeerd twee maten te klein na de droger. Het alternatief is de droger een tandje kouder te zetten of de droogtijd te beperken tot zeg, een half uur. Is trouwens ook beter voor de rest van je was, want als je de droger op automatisch zet, dan is tegen de tijd dat je spijker broek kastdroog is, de rest gekreukeld. Beste alternatief is natuurlijk buiten hangen. Ruikt je broek heerlijk fris en is hij toch aangenaam soepel door de wind.

Wasverzachter gebruiken voor stugge denim

Wanneer je de spijkerstof te hard vindt, kun je natuurlijk wasverzachter toevoegen, maar dan kan je broek niet in de droger. Om de één of andere duistere reden is dat niet goed voor de wasdroger. Een scheutje schoonmaakazijn mag wel en schijnt net zo goed te werken. En veel goedkoper.

photo credit: Girl in wet tight jeans via photopin (license)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *