Kun je open schoenen dragen naar kantoor? De do’s en dont’s op een rij

Open schoenen kantoor zomer

Zomer, zon, hogere temperaturen! In de zomermaanden is het natuurlijk verleidelijk om op warme dagen voor luchtige kleding te kiezen en open schoenen aan te doen. Sandalen en slippers bieden dan de uitkomst, maar kun je open schoenen altijd en overal aan? De grens tussen “te casual voor kantoor” en “zomers professioneel” is nogal vaag. Waar ligt die grens? Enige concessies mogen in het zomerseizoen wel gedaan worden, als je het maar niet té bont maakt. Wat zijn de do’s and don’ts voor het dragen van open schoenen naar het werk? Ik vertel het je in dit artikel!

Open schoenen naar kantoor, go of no-go?

Kantoor outfit vrouw met open schoenen

Als je in de zomer op hete dagen gewoon doorwerkt op kantoor, kan je het soms zwaar hebben. Want wat trek je aan? Het liefst hul je jezelf in een zo luchtig mogelijke outfit, inclusief schoenen. Maar welke schoenen kun je naar het werk dragen? De dichte pump heeft de meest zakelijke uitstraling. toch zien we de laatste jaren steeds meer open schoenen op kantoor. Denk aan slingbacks, sandalen met hak en peeptoes. Dit is niet in iedere branche geaccepteerd. En niet iedereen in je werkomgeving stelt nu eenmaal het zicht op blote voeten op prijs. Hoe verzorgd ze ook zijn.

Wat kan wel en wat niet? Sportieve sandalen en slippers zijn in de zakelijke wereld in ieder geval uit den boze. Want, je bent niet op vakantie. Het moet wel professionaliteit uitstralen, je bent tenslotte aan het werk. Hoe hoog het kwik ook stijgt, jouw zomerse outfit vraagt om een adequate, nette en professionele look. Open schoenen kunnen zeker, maar houdt wel rekening met onderstaande tips. Praktische tips die het kiezen en dragen van dit type schoenen net wat eenvoudige voor je maakt.

#1 Open schoenen toegestaan op je werk?

Te warme voeten, zware benen en opgezwollen enkels. Hoe heerlijk de zomer ook is, soms pakt de hitte nogal onhandig uit voor onze voeten. Vooral als de je hele dag met de verkeerde schoenen op kantoor rondloopt. Dit soort ongemakken kun je gemakkelijk voorkomen, door ervoor te zorgen dat je ‘s ochtends met het juiste paar om je voeten vertrekt. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om te weten wat bij jou op kantoor de norm is op dit gebied. Zitten ze bijvoorbeeld te wachten op blote tenen?

Items voor zomerse look met sandalen

Als je twijfels hebt kun je vragen naar het personeelsreglement. Hierin is ook vaak het kledingprotocol vastgelegd. Het voorschrift is dat je er representatief uitziet. Wat dat precies is hangt af van de sector waarin je werkt en het type functie. Heb je ook afspraken met klanten of zit je de hele dag op je afdeling? Een ander belangrijk aspect hierbij is de veiligheid. Je mag geen open schoenen dragen als je met bepaalde stoffen werkt of zware dingen moet tillen en/of vervoeren. Je kunt eventueel ook aan een collega vragen wat de norm is bij jou op kantoor. Zoek dit uit om erachter te komen wat wel en niet kan. Het moet in ieder geval altijd zakelijk en netjes blijven.

#2 Verzorgde voeten

Voeten verzorgen open schoenen zomer

Zijn open schoenen toegestaan en wil je een paar aandoen waarbij je je tenen en/of hiel kunt zien? Vermijd onverzorgde voeten in zomerse schoenen. Dit is echt not done en eigenlijk wel het belangrijkste punt om op te letten bij het dragen van dit type schoen! Dit soort schoen mag je alleen dragen als je tenen er netjes uitzien. Check daarom altijd je nagels, eelt en haartjes. Less is more in dit geval. Knip je nagels, verwijder zoveel mogelijk eelt en epileer eventuele verdwaalde haartjes. Zorg voor de finishing touch door je nagels te voorzien van een lakje. Net als je outfit er verzorgd uit moet zien, moeten jouw voeten dat ook. Ook in je vrije tijd.

#3 Type open schoen

De ene schoen is de andere natuurlijk niet. Dit lijkt een open deur, maar is zeker een belangrijk aandachtspunt wanneer het op open schoenen aankomt. Voor wat betreft schoenmodel zijn slingback’s, slingback ballerina’s, sandalen met hak, peeptoes en espadrille’s voor kantoor zeer geschikt. Allemaal vrouwelijk, makkelijk te combineren en zomers. Ga wel voor een eenvoudig model of design.

Voor een professionele en zakelijke look kun je het beste schoenen met prints, vormen en natuurlijke elementen vermijden. Geen hakken van kurk, veertjes, studs etcetera. Bewaar deze schoenen voor je vrije tijd en houd het vooral elegant en simpel.

Stijlvolle outfit met sandalen

Houdt er altijd rekening mee dat open schoenen soms ook als té sexy ervaren kunnen worden. Dit betekent niet dat je ze niet meer kunt dragen, maar houdt er wel rekening mee. Combineer daarom met stijlvolle kledingitems als een luchtige midi rok, midi jurk of nette pantalon. Draag er een blazer van een lichte stof, zodat je je gemakkelijker voelt en toch een zomerse uitstraling hebt!

#4 Kleur

Kies bij voorkeur voor lichte kleuren als lichtgrijs, beige, nude, lichtblauw, wit of crème. In de zakelijke branche kun je beter niet voor felle kleuren gaan. Deze kleuren hebben dezelfde relaxte en gemoedelijke uitstraling als platte sandalen en slippers. Mijd daarom opvallende kleurcombinaties. Lichte kleuren geven je wel een zomers gevoel, maar doen gaan afbreuk aan je professionele uitstraling.

Als je in een creatieve branche werkt, kun je wel voor iets uitbundigere kleuren gaan. Draag hierbij in combinatie wel een rustige outfit. Op deze manier zie je er toch nog netjes, klassiek en stijlvol uit.

Wat vind jij van open schoenen op de werkvloer? Een do of een don’t?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *