Blouses of bloezen?

Al heel lang twijfel ik wanneer ik iets schrijf over blouses, blouzen of bloesjes. Schrijf ik dit wel correct? Gelukkig blijkt dat zowel Onze taal als het NRC stijlboek vindt dat bloezen en blouses beide correct zijn en dat ook bij de samenstelling net zo goed overhemdbloes mag schrijven als overhemd blouse. Maar “blouzen” is dus fout. Dat komt ervan als je woorden op verschillende manieren mag schrijven, dan raak je in de war. Als ezelsbruggetje onthoud ik het volgende om niet meer in de fout te gaan:  Blouse is dus een beetje Engels (lijkt op blue wat je ook met een u schrijft) en krijgt in het meervoud geen “z”, terwijl bloes de Nederlandse schrijfwijze is en bij meervoud dus wel een “z” krijgt.

Luchtige zomerse bloesjes

blouseToch zit er een verschil tussen een bloes en blouse, als is het maar gevoelsmatig. Ik denk dat blouse een beetje deftiger staat dan bloes. Bij bloesje denk ik aan een luchtig zomerbloesje met pofmouwtjes en zie een jonge vrolijke meid voor me in een wijde stippeltjesrok die op een geruit picknick kleedje zit, lachend in de zon, de bovenste knoopjes van het bloesje zijn open en haar haar zit een beetje in de war.

Deftige blouses

Als ik daarentegen blouse hoor of lees, dan denk ik onmiddellijk aan een dame van stand en zie de keurige blouses met hoog gesloten kraagje van het strenge schoolhoofd van Harry Potter, mevrouw Minerva Anderling, voor me. Je mond wordt automatisch een streep en je adem stokt, als je van je moeder een nette blouse aan moet trekken voor de verjaardag van je oom of tante. Het gekke is dat er op een blouse ook veel sneller een vlek lijkt te komen, terwijl je bloesje vlekkeloos de picknick doorstaat.

Blues bloesjes

Dat blouses niet per definitie deftig en streng hoeven te zijn, bewijzen de denim blouses wel die dit voorjaar overal verkrijgbaar zijn.Want een blauw bloesje van denim geeft een stoere uitstraling. Neem voor een bloes liefst een wat dunnere denim stof, dat draagt niet alleen prettiger maar valt ook soepeler. Je kunt zo’n denim blouse goed combineren met een spijkerjasje of wijde rok. En net zoals een wit shirt op een spijkerbroek altijd fashionable is, zijn witte blouses op een spijkerbroek of rok dat helemaal.

Iets laten bloezen

Bij een wijde bloes is het natuurlijk de vraag of je die in de broekriem of rokband draagt of erover. Persoonlijk vind ik een blouse zowel loshangend als bloezend in de taille of heupen, altijd leuk en nonchalant staan. Wanneer je wat voller bent dan kun je je blouse beter niet helemaal los dragen. Wanneer je een deel in je riem stopt (aan de voorzijde) of kiest voor een lage ceintuur (op heuphoogte), dan ben je beter af dan helemaal los. Ook een losse knoop aan de onderkant van je hemd of bloes geeft je een beter figuur omdat het de aandacht af leidt van een buikje. Kortom, blouses mogen wat mij betreft lekker bloezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *