Met deze tips creëer je een minimalistische garderobe

Opruimen minimalistische garderobe resultaat

De start van dit nieuwe jaar is hét moment om je kledingkast op te ruimen. Het is tijd voor een frisse start en bovendien scheelt het je ‘s ochtends een heleboel tijd. Want met een minimalistische garderobe vind je direct waar je naar op zoek bent. Je kunt er eindeloos mee gaan combineren, waardoor je eigenlijk veel meer hebt om aan te trekken denk je misschien denkt. Maak daarom schoon schip en organiseer je kledingkast. Met deze acht stappen creëer je een minimalistische garderobe en heb je van outfitstress geen last meer.

Waarom een basisgarderobe een goed idee is

Het is toch super handig om een kast te hebben die overvol is met kleding? Nee, juist niet! De echte fashionista’s hebben verrassend genoeg meestal minder kledingstukken in hun kast hangen dan je wellicht verwacht. Items van hoge kwaliteit, wetende welke stijlen, kleuren en vormen voor je werken en meedogenloos zijn als het gaan om frequente clean-outs. Echte basics. Een goede verzameling basics vormt niet alleen de basis voor de perfecte kledingkast, maar zijn ook investment pieces waar je jarenlang plezier van hebt. Denk aan een witte blouse, nette blazer, pantalon en een goede jeans. We love basics. Met deze items kun je eindeloos mixen en matchen. Daarbij heeft een minimalistische garderobe nog een aantal andere voordelen. De belangrijkste daarvan heb ik hieronder voor je op een rij gezet.

Vrouw ruimt kledingkast op voor minimalistische garderobe

Voordelen van een minimalistische garderobe

Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan deze voordelen van een basisgarderobe eens door. Wedden dat jij ook een opgeruimde kledingkast wilt?

Meer tijd

Wanneer je kast vol hangt en ligt met kleding én je onlangs ook nog flink in de sale hebt geshopt, heb je toch echt niets geschiktst om aan te trekken. Je vindt het elke dag weer lastig om een mooie outfit samen te stellen. Herkenbaar? Dit probleem is met ene minimalistische garderobe voorgoed opgelost. Gemiddeld besteden wij vrouwen ongeveer 16 minuten voor onze kledingkast, voordat we weten wat we gaan aantrekken. Bedenk je eens wat je met deze tijd kunt gaan doen..

Nieuwe outfits

Gebleken is dat je maar 30% draagt van wat je in je kledingkast hebt. En, je raadt het al, met een minimalistische garderobe is die 30% alles wat je nodig hebt. Less is in dit geval absoluut more! Je creëert nieuwe, verrassende combinaties en ontdekt dat je veel meer met bepaalde kledingitems kunt, dan je ooit verwacht had. Belangrijk is dat je voor elke gelegenheid iets in je kast hebt. Een perfecte garderobe bestaat uit 36 zorgvuldig uitgezochte en kwalitatieve stukken. Dit zou meer dan genoeg moeten zijn. Nu is het natuurlijk niet zo dat we nooit meer mogen shoppen dames! Je kledingkast mag af en toe best worden aangevuld. Bedenk voortaan alleen wel of je het item op minimaal drie verschillende manieren combineren kunt. Is het antwoord ja? Dan heb je een winnaar!

Nooit meer kleding kwijt

Een opgeruimde en geordende omgeving zorgt voor overzicht. Dit geeft een goed gevoel. Dit betekent niet meteen dat je hele huis spik en span moet zijn. Begin eerst eens met je kledingkast. Wat je niet hebt, hoef je immers ook niet meer op te ruimen. Alleen daarom zou je er al een basisgarderobe op na willen houden. Met minder, maar wel genoeg, inhoud wordt het een stuk eenvoudiger om je kast netjes te houden. Probeer voortaan ook de regel: “voordat je iets nieuws koopt, doe je eerst iets weg dat je toch niet meer gebruikt”, te hanteren. Het geeft rust in je hoofd, geloof mij.

Doel minimalistische kledingkast opruimen weggooien

Een minimalistische garderobe in 1, 2, 3….5 stappen

Dat wij voorstander zijn van een kledingkast met prachtige items die je naar hartenlust kunt combineren en waar jij je fantastisch in voelt, is inmiddels wel duidelijk. Ben jij om en wil jij je garderobe ook in een minimalistisch schouwspel omtoveren? Het opbouwen van een basisgarderobe is niet iets wat je binnen een paar dagen doet. Het vergt onderzoek, tijd en geduld. Bouw het beetje bij beetje op. Hoe te beginnen? Met deze tips start je 2020 met een minimalistische en geordende kledingkast. Op deze manier is keuzestress verleden tijd en heb je geen last meer van die items die al jaren het daglicht niet meer hebben gezien. Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd!

Stap 1: Clean-up

Het creëren van een minimalistische garderobe start bij het op de kop zetten van je kledingkast en kijken wat weg kan. Zoek uit wat je niet meer draagt, past of waar je niet meer mee wilt rondlopen. Of het nu te groot, klein, kort of te lang is; als het niet goed zit, voel je je er niet happy in en ga je het niet dragen. Wees erg kritisch hierbij en vraag jezelf bij elk kledingitem af of je dit nu nog steeds zou kopen. Zo kun je eenvoudig beslissen wat je met die kleding wilt doen; houden, weggeven, verkopen.

Stap 2: Je eigen kledingstijl

Bewaar enkel dingen waarin je je comfortabel, mooi en zelfverzekerd voelt. De onderliggende structuur van je garderobe moet namelijk uit simpele, klassieke kledingitems bestaan die de kernelementen van je persoonlijke stijl weergeven. Kleding bewaren die het nét niet voor jou doen heeft echt geen zin. Of het nu een knoop of ander detail op een gekke plek is of een kleur die niet bij je past. Voldoet het item niet aan jouw voorwaarden? Dan is er vast wel iemand anders bij het wel perfect past.

Stylish outfits samenstellen
Stap 3: Durf afscheid te nemen

Iedereen heeft wel van de kledingitems waar een herinnering of emotioneel verhaal achter schuilt. Of kledingstukken die je cadeau hebt gekregen, maar eigenlijk helemaal niet je stijl is. Ondanks dat blijven ze vaak toch in de kast liggen. Het kan lastig zijn om zulke items te laten gaan, maar ze zorgen tegelijkertijd voor chaos in je kledingkast. Schroom niet om afscheid te nemen. Berg ze op, gooi ze weg of maak er iemand anders blij mee, zodat je overzicht houdt. Het is de herinnering die telt.

Stap 4: Herinrichten

Als je de eerste twee stappen hebt gehad, kun je de kleding die je hebt uitgezocht, en wilt houden, weer terug hangen in je kledingkast. Sorteer bij het herindelen zoveel mogelijk op seizoen en soort. Daarbij doet het organiseren van je kleding op kleur, van licht naar donker, ook wonderen. Op deze wijze kun je in één oogopslag zien hoeveel items je per kleurcategorie hebt. Door kleding op te vouwen en te stapelen, bespaar je gelijk meer ruimte in je kast.

Stap 5: Inventariseren

Wanneer je je garderobe aan een fikse clean-up sessie hebt onderworpen en je kledingkast opnieuw hebt ingericht, heb je weer meer overzicht. Zo is het een stuk eenvoudiger om in te schatten welke kledingstukken je nog mist, en kun je gaan investeren in opvallendere stukken die je look net dat beetje extra geven. Een minimalistische garderobe met opvallende en unieke items is fijn, maar zonder een aantal tijdloze basics wordt het combineren van outfits lastig. Maak een soort van boodschappenlijstje en noteer wat je nodig hebt om je looks compleet te maken.

Vrouw shoppen na opruimen kledingkast
Stap 6: Shopping time

Houd tijdens het shoppen in je achterhoofd dat veelzijdigheid belangrijk is. Kan je een bepaald kledingstuk niet op minstens drie verschillende manieren stylen met de rest van je garderobe? Dan is het geen goede investering, want het stimuleert dan enkel en alleen maar tot meer onnodige aankopen.

Stap 7: 80/20 garderobe

Minimalisme draait om plaats maken voor spullen die echt waarde aan je garderobe toevoegen. Heb je weleens van de 80/20 regel gehoord? Hierbij bestaat 80% van je garderobe uit kwalitatieve basics en 20% uit trendgevoelige stukken. Dit is kleding waarmee je je look een boost geeft. Met deze verdeling breng je balans aan en creëer je een perfecte garderobe met zorgvuldig samengestelde kledingitems. Bovendien heb je op deze manier ook de ruimte om af en toe een andere aankoop te doen. Zorg er in ieder geval ten alle tijden voor dat elk kledingitem zijn plek in jouw kast verdient en je een goed gevoel geeft. Zo niet? Eruit en weg ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *