Met deze tips ontdek je jouw eigen kledingstijl

Kledingstijl ontdekken

Een kledingkast vol kleding die jou goed staat, waar je je fijn in voelt en die jou zelfverzekerd door het leven laat gaan. Het lijkt zo eenvoudig, maar helaas werkt het niet zo. Je eigen kledingstijl ontdekken is niet zo simpel als je zou willen. Dit heeft tijd en een goede aanpak nodig. Een goede outfit waar jij je prettig in voelt geeft je zelfvertrouwen en laat zien wie jij als persoon bent. Heb jij regelmatig last van fashion struggles, word je niet blij van de outfits die je draagt en heb je geen idee wat jouw kledingstijl is? Als je er stijlvol uit wilt zien, moet je je eigen kledingstijl ontwikkelen. Hoe je dat doet? Met een aantal tips help ik je op weg!

Jouw eigen kledingstijl ontwikkelen

Overal waar je kijkt, op internet, in bladen en zelfs op straat, zie je de laatste trends voorbijkomen. Maar hoe zit dat dan met je eigen stijl? Moet je perse meedoen of kun je gewoon lekker dragen wat je wilt? Je persoonlijke stijl creëer je niet zomaar, die ontwikkel je. Het is belangrijk om te ontdekken wat bij je past, welke items en kleuren jou wel of juist niet goed staat en wat jou uniek maakt. Het ontdekken van je eigen kledingstijl is een “never-ending-process”, waarbij je van alles uitprobeert en regelmatig de fout in gaat met miskopen. Een eigen kledingstijl is ontzettend persoonlijk, dat verschilt enorm per persoon, en kan in de loop van de jaren veranderen.

Trendy kledingstijl

Ben jij benieuwd hoe je je eigen stijl creëert? Ik deel een aantal tips doe jou helpen om je persoonlijke kledingstijl te vinden. Ga ermee aan de slag, neem de tijd en je zult zien dat je op een dag wakker wordt met een kledingkast vol met kleding die je goed staat én waarin je je zelfverzekerd voelt!

Stap 1. Doe inspiratie op

Je eigen kledingstijl vinden begint vooral met het kijken naar anderen. Inspiratie op doen is dé manier om te ontdekken wat je mooi vindt. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig genoeg mogelijkheden voor. Veel influencers en fashion bloggers delen dagelijks hun outfits op Instagram, maar ook op Pinterest, Youtube, in tijdschriften en op straat vind je volop fashion inspiratie. Je komt veel verschillende en leuke kledingstijlen tegen. Ik zou zeggen, doe daar iets mee! Verzamel plaatjes, sla je favoriete outfits op en maak hier vervolgens een moodboard van.

Richt je niet alleen op kleding, maar ook op schoenen en natuurlijk accessoires als hoeden, tassen en sieraden. Analyseer vervolgens je moodboard. Wat is jouw basisstijl? Classy, casual, boho, zakelijk of juist glamorous? Vind je prints mooi of heb je de voorkeur voor een effen outfit? En welke kleuren komen steeds weer terug? Met een moodboard zie je eenvoudig wat jouw persoonlijke stijl. Laat je inspireren door de mensen om je heen en gebruik de inspiratie voor je eigen outfit. Door op deze manier bezig te zijn met allerlei stijlen en items, leer je je eigen kledingstijl herkennen. Zeker weten dat jij er stijlvol en zelfverzekerd uitziet!

Stap 2. Kijk in de spiegel

Naast een geweldige outfit, is het ook belangrijk om eens kritisch te kijken naar wat jou goed staat. Je uiterlijk is het eerste dat mensen zien en daar hoort kleding ook bij. Pas je kledingstijl op je persoonlijkheid aan. De kracht van een mooie en leuke kledingstijl, is dat je weet wat je mooi en minder mooi staat. Kijk in de spiegel en ontdek je probleemzones en bodytype. Wat wil je accentueren wat juist niet? Vraag jezelf af wat je wilt uitstralen. Ben je een sportief type of klassiek?

Persoonlijke kledingstijl

Daarnaast is het belangrijk om te definiëren welke kleuren je het beste staan. Dit kan je heel wat miskopen besparen. Als je dat weet, kan je heel goed je eigen kledingstijl hierop aanpassen. Bovendien maakt dat het shoppen naar een nieuwe outfit een stuk makkelijker!

Experimenteer met combinaties. Heb je een leuke outfit bij elkaar? Ga dan op zoek naar vergelijkbare kledingitems en accessoires. Probeer hiermee te spelen en maak de leukste looks die helemaal bij jou passen. Op deze manier kun jij je eigen stijl laten zien.

Stap 3. Duik je kledingkast in

Vervolgens is het tijd om naar je kledingkast te kijken. Analyseer je huidige garderobe en ruim je kledingkast op. Niets is vervelender dan een kast vol met kleding die je eigenlijk niet meer zo leuk vindt. Vaak weet je niet eens wat je allemaal hebt en daarom is het goed om een grote schoonmaak te houden. Zoek je kast per item uit op basis van je moodbaord en ruim op!

Trendy kledingstijl

Vraag je bij elk kledingstuk af of het jou goed staat, of dat item bij je nieuwe stijl past en of het je blij maakt. Is het antwoord drie keer ja? Dan mag het blijven. Je zult zien dat je best veel kleding niet meer leuk vindt of niet meer bij je past. Dat is helemaal niet erg. Bij het ontdekken van een nieuwe kledingstijl is het juist belangrijk om kritisch te zien en ruimte te maken voor nieuwe items die wel goed bij je passen en waar je fijn in voelt. Het kan ook maar zo zijn dat je achterin je kast nog een leuk kledingstuk hebt liggen die perfect matcht met je moodboard en weer helemaal in is.

Gooi alle kleding die je niet meer leuk vindt weg, verkoop het of doneer het aan een goed doel. Zorg ervoor dat je alleen nog maar kledingstukken in je kast hebt liggen die goed aansluiten bij je kledingstijl en die je echt leuk vindt.

Stap 4. Schakel hulp in

Vind je het lastig om, ondanks deze tips en inspiratie, een eigen stijl te ontwikkelen of items te kiezen die goed bij jou passen en ook nog eens goed matchen? Schakel dan hulp in! Vraag bijvoorbeeld een vriendin hoe zij jou zou kleden. Dit is niet alleen gezellig, maar hierdoor ga je je eigen garderobe ook op een andere manier bekijken. Een andere oplossing is een stylist om hulp vragen. Bij veel winkels kun je een gratis stylist boeken voor een uur en tegenwoordig bieden ook webshops als Zalando een eigen stylingservice aan. Personal shoppers stellen voor jou de ideale outfit samen. Dit helpt je bij het vinden van je eigen unieke stijl inclusief bijhorende outfits.

Shoppen items kledingstijl

Stap 5. Ga shoppen

Na het opruimen, of het advies van een persoonlijke stylist, ben je er achter gekomen welke kleding bij je stijl past en wat helemaal niet. Waarschijnlijk is je kledingkast nu nog niet helemaal compleet. Het is daarom belangrijk om te kijken welke items je mist om tot jouw perfecte garderobe te komen. Welke key items ontbreken? Maak een lijstje ga vervolgens selectief en doelgericht shoppen. Investeer in ieder geval in een signature piece die je bij iedere outfit zou kunnen dragen. Koop verder alleen items waar je echt blij van wordt en waarvan je zeker weet dat ze lang mee gaan. Zo kom je uiteindelijk tot een volwaardige garderobe die jouw persoonlijke kledingstijl ademt!

Stap 6. Wees trots op wat je draagt

Na deze stappen heb je een eigen persoonlijke kledingstijl ontwikkeld, en heb je de kleding waarmee je deze stijl uitdraagt in huis. Als dit allemaal is gelukt, moet je ervan gaan genieten. Trek een outfit aan waar jij je helemaal geweldig in voelt. Niets is fijner dan mensen zichzelf zien te zijn en dat durven te tonen. Wees dus trots op jezelf en laat zien wie je bent!

Welke kledingstijl hoort bij jou en heb jij nog andere tips? Laat zeker een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *