Met deze tips verleng je de levensduur van je kleding

Levensduur kleding verlengen tips

Het is belangrijk om in een aantal key items voor je garderobe te investeren. Basisstukken die eindeloos te combineren zijn met de rest van je kledingkast. Wanneer je goede aankopen hebt gedaan, is het belangrijk deze ook goed te verzorgen. Je wilt dat je mooie, hoogwaardige kledingitems zo lang mogelijk goed blijven en mee gaan. In deze blog ontdek je een paar tips om de levensduur van je duurzame kleding te verlengen. Lees je mee?

Key items

De beschikking hebben over een garderobe die lang mee gaat is erg belangrijk. Basic items, ook wel key items genoemd, vormen de bouwstukken van je garderobe. Als je het goed hebt gedaan zijn dit kledingstukken die heel goed bij jou silhouet en kledingstijl passen, waardoor je ze het liefst je leven lang wilt koesteren. Een basis garderobe die vele jaren mooi en goed blijft, is ook nog eens duurzaam. En aan duurzaamheid proberen we tegenwoordig allemaal ons steentje bij te dragen. Bewuster shoppen is daar een onderdeel van, maar ook de manier waarop je met je kleding omgaat. Hoe langer je ze kunt dragen, hoe duurzamer. Ervoor zorgen dat een kledingstuk zo lang mogelijk goed blijft, is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom deel ik een aantal handige tips met je.

Zo lang mogelijk plezier hebben van je kleding

Wil jij zo lang mogelijk plezier van je kleding hebben en er graag beter in worden om de levensduur van je favoriete kledingstukken te verlengen? Dan is het van belang om ervoor te zorgen dat je items zo lang mogelijk goed blijven. Een aantal factoren spelen hierbij een rol. Ik licht ze hieronder toe, inclusief handige tips hoe je dit het beste op kunt pakken!

Kleding wassen

Onder andere het wassen van je kleding speelt een grote rol bij de levensduur van je kleding. Sommige kledingitems kan je gewoon in de wasmachine wassen, andere items alleen met de handwas. Wat de beste manier is om je kledingitems te wassen, hangt van de materialen, kleuren en eventuele details als knopen, kralen en pailletten af. Let daarom goed op de aanbevolen wasvoorschriften en volg deze. Het zou zonde zijn dat je er bij het leeghalen van de wasmachine achter komt dat je kleding is verpest, omdat je niet goed naar de wasvoorschriften gekeken hebt.

Word je daarnaast ook bewust van de impact die het wassen van je kleding op de kleding heeft. Beoordeel of het wel nodig is om je kleding te wassen. Was het niet elke keer na slechts één keer dragen, maar draag bepaalde kledingitems meerdere keren voordat je ze bij de vuile was gooit. Wellicht is het zelfs voldoende om bepaalde kledingitems op te hangen om te luchten. Is je kleding toch aan een wasbeurt toe? Sorteer dan bij voorkeur op kleur en het soort materiaal. Op deze manier voorkom je onnodige slijtage, blijven kleuren mooier, is het een besparing voor je energierekening en draag je ook nog eens een steentje bij aan een beter milieu.

Kleding opbergen

Zorg er ook voor dat je je kleding goed en zorgvuldig opbergt. Je kledingkast helemaal vol proppen heeft namelijk ook impact op je kledingstukken. De vezels van de stoffen hebben ruimte nodig om te ademen, omdat ze andere vervelende geurtjes vast gaan houden. Daarbij raakt het item vervormt wat in het ergste geval kan zorgen voor het verlies van de pasvorm en slijtage. Wanneer je kledingstuk enige vorm van rek heeft, kan je het beter liggend opbergen. Dit geldt ook voor kledingitems die zwaar zijn. Wanneer beide criteria niet van toepassing zijn, kun je deze items het beste hangend opbergen. Dit geldt onder andere voor snel kreukende kleding. Zo blijft je kleding langer mooi.

Repareren en reinigen

Heb je een gat in je kleding of is de rit kapot. Kijk dan eerst of het nog te repareren is, voordat je het weggooit. Kan je dit niet zelf, zoek dan iemand die dit wel kan of ga naar een kleermaker. Vlekken moet je zo snel mogelijk behandelen om blijvende schade zo veel mogelijk te voorkomen. Vlekken kun je bijvoorbeeld eenvoudig verwijderen met een speciale vlekkenverwijderaar. Ook lauw water, zeep en een vlekkenstift zijn handige middeltjes om vlekken uit je kleding te halen. Pluizen en pillen verwijder je met een ontpiller of een speciale kledingsteen of -roller. Wanneer het je lukt de vlekken te verwijderen en/of je kleding te repareren zorgt dat voor voldoening. Je kunt je kleding langer gebruiken, je helpt het milieu en hoeft niet direct in nieuwe kledingitems te investeren.

Hergebruik

Gooi kleding die je eigenlijk niet meer wilt dragen niet gelijk weg. Verander dit bijvoorbeeld in kleding die je juist wel wilt dragen, indien mogelijk. Maak er iets heel anders van je als je hier handig in bent. Zo kun je oude kledingstukken hergebruiken. Ben je wel helemaal uitgekeken op bepaalde items? Zet het dan op Vinted.nl, brengt het naar een kledingbank, tweedehandswinkel of een ander verzamelpunt voor de recycling van kleding. Op deze manier kan je er andere blij mee maken en maken we met elkaar de wereld een stukje mooier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *