Tips voor een opgeruimde en overzichtelijke kledingkast

Kledingkast opruimen tips

Een chaotische kledingkast, wie herkent dat niet? Heb jij je garderobe de laatste tijd al eens onder handen genomen of staat dat nog steeds op je to-do lijstje? Dan wordt het hoog tijd om dat eens aan te pakken. Een nette kast zorgt er niet alleen voor dat je exact weet wat je aan kunt trekken, het geeft je ook een opgeruimd gevoel en rust. Met deze tips ruim jij je rommelige kast op én zorg je ervoor dat je ook het overzicht in je garderobe houdt. Lees je mee?

Kledingkast opruimen

Is jouw kledingkast een puinhoop en mag je garderobe best eens goed onder de loep worden genomen? De wisseling van seizoenen is daar een goed moment voor. Lekker uitzoeken wat kapot is, weg kan en wat je nog gaat dragen. Toch blijkt vaak dat het, nadat je deze stappen bent doorlopen, nog best lastig is om het overzicht in je kledingkast te houden. Hoe zorg je ervoor dat je kast netjes en ordelijk blijft?

Wanneer je je garderobekast opnieuw gaat inrichten, moet het resultaat zowel mooi als functioneel zijn. Een goede organisatie is daarbij een must. Het is belangrijk om de items overzichtelijk en op een eenvoudige te bereiken manier op te ruimen. Zodra alles is opgeborgen oogt de ruimte waar de kast staat niet alleen groter, je kledingkast kan zelfs een eyecatcher worden. Maar hoe pak je dat nou het beste aan? Je kledingkast opruimen en het overzicht houden doe je met de volgende tips en stappen.

Aan de slag

Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Met dit stappenplan verzeker je jezelf van een fijne, opgeruimde kast!

1. Helemaal leeg halen

Haal ongeveer twee keer per jaar je kledingkast helemaal leeg. Even een sopje er doorheen halen en al je kledingitems nakijken en uitzoeken. De start van het voorjaar en de start van het najaar zijn hier uitstekende momenten voor. Dit is de slimste aanpak wanneer je je kledingkast goed wilt aanpakken. Daarna maak je twee stapeltjes; eentje met kleding die je de komende maanden kunt dragen en een stapel met kledingitems die je de komende seizoenen niet aan zal trekken, omdat ze qua materiaal, kleuren, prints en/of model niet passen bij de tijd van het jaar.

Heb jij ruimte om dat deel ergens op te bergen, bijvoorbeeld op zolder? Zet dit dan in een doos of in verpakt in vacuümzaken op zolder of een (slaap)kamer die je over hebt. Heb je hier geen ruimte voor? Geen paniek! Probeer de kleding, die je de komende tijd niet zal dragen, dan bij elkaar achterin, onderin of helemaal bovenin je kledingkast op te ruimen. Ook hiervoor kunnen dozen, opbergbode en vacuümzakken erg handig zijn. Op deze manier hou je op ooghoogte alleen de kledingitems over die je de komende periode wel aantrekt. En heb je, als het goed is, meer ruimte over in je kast. Tover op deze wijze in het voorjaar je kleding voor lente en zomer tevoorschijn, en in het najaar de items voor het herfst- en winterseizoen. Bewaar trouwens echt alleen kleding die je op dat moment past.

2. Overzichtelijk inruimen

Dan komt de volgende stap: je kledingkast weer inruimen. Let er bij het opnieuw inruimen op dat het overzichtelijk wordt. Een handige indeling is hierbij echt een must. Denk hierbij in “groepjes”. T-shirts bij t-shirts, tops bij tops, rokjes bij rokjes, broeken bij broeken enzovoorts. Maak daarnaast ook gevouwen stapeltjes op mouwlengte. Hang dan alle vesten, jasjes, blazer, jurken, en wat nog meer beter op de kledinghangers kan hangen, op in het hanggedeelte. Sokken, ondergoed, leggings, panty’s en andere accessoires kun je bijvoorbeeld in boxen op dozen opbergen op een aantal planken in je kledingkast om dat netjes bij elkaar te houden. Hiervoor zijn lade verdelers ook erg handig om voor te gebruiken.

Wanneer je al je kledingstukken op “soort” gesorteerd hebt, kun je nog een stapje verder gaan door het ook nog op kleding te sorteren. Je kunt er zelfs voor kiezen om je kleding in setjes bij elkaar te hangen. Dit zorgt ervoor dat het nog makkelijker wordt om snel de juiste kledingitems te vinden. Bepaal bij het indelen hoe jij dagelijks je kleding wilt kiezen en uit je kledingkast wilt pakken.

3. Afronden

Als je de vorige twee stoppen hebt doorlopen, heb je daarna als het goed is een overzichtelijke en up-to-date kledingkast. Elke keer als je je kastdeuren opentrekt word je blij van je wat je daarin aantreft. Een opgeruimde kledingkast brengt zo veel voordelen met zich mee. Zo zie je eenvoudig wat voor kledingitems je allemaal hebt, en het scheelt ook tijd bij het samenstellen van je outfits. Hou je kast ook overzichtelijk. Zet een krat of opbergdoos in je kast waarin je kleding kan gooien wat kapot is en/of weg kan. Door hiervoor een krat of doos te gebruiken, doe je deze items ook veel sneller weg. Anders ben je veel eerder geneigd om het weer achterin je kast of achter in een la te stoppen. Op deze manier blijft je kledingkast langer netjes.

Is na het opruimen gebleken dat je nog nieuwe kleding nodig hebt? Bekijk ons assortiment en vul je garderobe aan met toffe nieuwe items!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *