Tips voor het kopen van een horloge

Horloge accessoire

Vaak wordt een horloge als een praktische accessoire beschouwd dat niet perse iets zegt over je persoonlijkheid. Niets is minder waar! Een horloge vormt een essentieel onderdeel van je garderobe en kan soms juist een groot verschil maken voor je look. Vergeet dus het idee dat je enkel en alleen een horloge koopt om de tijd op te bekijken. Een horloge is een sieraad, een accessoire die gedragen wordt om net wat meer van jezelf te laten zien. Vrouwen willen tegenwoordig meer dan simpelweg een horloge. We zijn op zoek naar vrouwelijkheid, elegantie en originaliteit. Als je op zoek gaat naar een nieuw exemplaar, kun je al snel verdwalen in het gigantische aanbod horloges. De keuze bij het kopen van een horloge is dan ook niet zo snel gemaakt. Waar moet je nou op letten bij het uitkiezen van een nieuw horloge? Ik vertel het je in dit artikel!

Soorten horloges

Als je op zoek gaat naar een nieuw horloge, is het handig om te beginnen met het soort horloge. Schat van tevoren in voor welke gelegenheden je het horloge koopt. Wanneer wil je je nieuwe horloge gaan dragen? Wil je graag een casual horloge of zoek je je juist meer een formeel horloge? Casual horloges hebben veelal een sportief uiterlijk, zoals smartwatches, gadget horloges en sportieve horloges. Deze horloges hebben vaak allerlei extra functies. Formele horloges vallen ook goed op, maar niet zozeer door de vele functies. Bij formele horloges gaat het vooral om het uiterlijk. Dit type uurwerk is de laatste jaren erg populair. Zodra je weet naar wat voor soort horloge je op zoek bent, kun je kijken naar de beschikbare horloges Analoog horlogeen de kenmerken van het betreffende horlogesoort. Horloge.nl heeft het grootste assortiment merkhorloges voor dames. Hier vind je alle soorten met de betreffende kenmerken.

Analoog of digitaal?

De meest traditionele versies zijn de analoge horloges. Deze horloges hebben een in ieder geval een uren- en minutenwijzer. Bij deze horloges kunnen de cijfer ook in cijfers of symbooltjes worden aangegeven. Een analoog horloge is vooral een formeel horloge en zijn erg geschikt om naar werk, formele gelegenheden of dates te dragen. Bij digitale horloges wordt de tijd in cijfers op een LED schermpje weergegeven. Dit soort horloges zijn vrij casual vergeleken met de analoge versies. Ze hebben vaak een iets sportievere uitstraling en zijn wat robuuster. Toch zijn er de laatste jaren ook duurdere, chiquere varianten ontwikkeld.

Horloge frame

De frames of kastjes van horloges zijn er in verschillende maten en vormen. Vaak zie je een rechthoekig, rond, meerhoekig of vierkant model. Hetzelfde geldt voor de afwerking van het horloge, die kan mat of glimmend zijn. De formele horloges zijn meestal gemaakt van zilver, titanium, staal of platinum. Kijk dus niet raar op wanneer horloges meer kosten dan wat je per maand verdient. Er zijn gelukkig ook goedkopere opties waar de waardevolle metalen worden afgewisseld met goedkopere legeringen. De waardevolle metalen in een horloge kun je inschatten aan de hand van het aantal karaat. Hoe hoger het aantal karaat, des te meer edelmetalen heeft je horloge.

Soorten glas

Wat ook een belangrijk onderdeel is van je uurwerk is het horloge glas. Het is een essentieel onderdeel van je horloge, want hierdoor kijk je immers naar de tijd. Het glas moet wel tegen een stootje kunnen. Er zijn verschillende soorten glas, die variëren in prijs, kwaliteit en hardheid. Doorgaans komen horloges met 3 verschillende varianten: Kunststof (plexiglas) glas, mineraalglas of synthetisch saffierglas. Eenvoudig kan gezegd worden: hoe harder het glas, hoe beter de kwaliteit, hoe minder krassen op het glas en hoe hoger de prijs.

Horloge bandje

Het bandje van je horloge is misschien wel het meest belangrijke onderdeel van het klokje. Er zijn zoveel verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, dat het moeilijk is om te bepalen waar je moet beginnen. Als je een keuze hebt gemaakt in het soort horloge dat je zoekt, wordt het al iets makkelijker. De bandjes van analoge horloges zijn vaak van leer of zijn gemaakt van hetzelfde metaal als het horloge. Digitale horloges, vooral de gadget horloges en sportieve exemplaren, hebben vaak plastic bandjes.

Sluiting

Er zijn verschillende soorten horlogesluitingen te onderscheiden. De belangrijkste sluitingen zijn de druk- en de gespsluiting, maar ook de magneet- en klittenband sluiting worden regelmatig voor horloges gebruikt.

Waterdichtheid

De ergste vijand voor je horloge is water. Er ontstaat roestvorming als er vocht in je horloge komt en in de meeste gevallen raakt je klokje daardoor onherstelbaar beschadigd. Voorkom daarom dat je horloge in contact komt met water. Sommige horloges hebben bescherming tegen water, waarbij verschillende gradaties kunnen worden onderscheiden. De mate van waterdichtheid wordt uitgedrukt in bar of atmosfeer.

Digitaal horlogeBatterij of Quartz?

De digitale horloges werken meestal op een batterij. De analoge, Quartz, horloges werken op basis van een geëlektrificeerd, trillend kwartskristal. Een geavanceerd systeem dat nog accurater is. Ze hebben niet altijd een batterij nodig, waardoor je deze niet eens in de zoveel tijd hoeft te vervangen. Hierdoor zijn dit type horloges vaak een stuk duurder dan een simpel digitaal klokje.

Prijs

Tegenwoordig is er veel concurrentie op de horlogemarkt, wat resulteert in lagere prijzen en veel aanbiedingen. Vergeet niet om te kijken naar de prijzen van andere aanbieders, als je uiteindelijk een prachtig klokje op het oog hebt. Bekijk met behulp van een vergelijkingswebsite waar het model het goedkoopst wordt aangeboden.

Tenslotte

Het kopen van een horloge kan dus een hele uitdaging zijn. Naast dat je kijkt naar wat je mooi vindt, zijn er veel verschillende soorten horloges met elk hun eigen kenmerken en functies. Er is natuurlijk nog veel meer informatie te vinden en te bespreken, maar in dit artikel heb ik enkele belangrijke aspecten behandeld. Maak een weloverwogen keuze en kies niet impulsief, want het horloge moet wel bij je stijl, garderobe en persoonlijkheid passen. Met de horloge kieshulp van horloge.nl vind je binnen no-time jouw perfecte horloge in hun webshop! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *