Waarom kleding kopen als je zelf unieke kleding kan maken?

Zelf kleding maken

De temperatuur stijgt langzaam en de eerste bloemetjes worden gespot. Yes, de lente is in aantocht! De start van een nieuw seizoen is altijd een goed excuus voor een nieuwe garderobe. Kledingkasten worden opgeruimd en aangevuld met nieuwe items. Maar de aanschaf van nieuwe kleding kost natuurlijk wel weer geld. Door al die leuke, vrolijke voorjaarscollecties geef je helaas al snel te veel geld uit aan kleding. Soms is de maand nog maar net begonnen en is je bankrekening alweer bijna leeg. Is jouw kast nog niet lenteproof, maar wil je ook besparen op je kledingaankopen? Dan heb ik de oplossing voor jou! Ga dan eens zelf je kleding maken! Dit bespaard je veel geld en je hebt ook nog eens originele, unieke items!

Do it yourself

Als je een beetje handig bent, kun je prima zelf kleding maken. Er gaat wel wat tijd in zitten, maar waarom zou je het niet doen als je wat tijd over hebt op een vrije middag of in het weekend? Je hoeft hier niet eens heel creatief voor te zijn. Op het internet zijn veel leuke ideeën en goede tips te vinden voor het maken van je eigen outfit, die helemaal niet moeilijk zijn. Het is momenteel heel hip om zelf je kleren te maken. Als het om mode Stof voor zelf kleding makengaat, zijn we vaak overgeleverd aan de smaak van anderen: de ontwerpers en inkopers. Leuk voor de dag komen in (goedkope) kleding waar je je comfortabel in voelt kan dan best een opgave zijn.

Zelf kleding maken is de uitkomst! Het leukste van zelf kleding maken is dat je er je eigen draai aan kunt geven. Je kunt zelf de stoffen kopen en er zijn voldoende gratis patronen te vinden om mee aan de slag te gaan. Door de enorme keuze aan stoffen die er is, kan een patroon en kledingstuk er telkens weer anders uitzien. Op deze manier weet je zeker dat je niet alleen goedkope kleding hebt, maar ook originele, unieke kleding. In een handomdraai maak je je eigen goedkope basics én echte trendy musthaves voor het nieuwe seizoen.

Tips voor beginners

Om zelf kleding te maken heb je in feite maar heel weinig nodig. Er zijn een aantal tips die handig zijn om te weten en een aantal basics en fournituren die je nodig hebt als je wilt gaan beginnen met het maken van je eigen kleding. Ik heb een basislijstje voor je samengesteld, zodat jij alvast kunt gaan beginnen om je garderobe lenteproof te maken!

Naaimachine

Met alleen materialen kun je in principe al uit de voeten voor het zelf kleding maken, maar het is wel handig om de beschikking over een naaimachine te hebben. De naaimachine hoeft in principe niet meer te doen dan te stikken en zigzaggen. Het handigste is om te werken met een naaimachine met een automatisch knoopsgat, maar noodzakelijk is dit niet. Ga je een naaimachine aanschaffen? Laat je dan goed adviseren en bedenk dat een naaimachine uitzoeken een persoonlijke keuze is. Ga ermee oefenen en je leer je machine goed kennen.

Scharen

Voor het knippen van stof heb je een goede, scherpe stofschaar nodig. Gebruik deze schaar ook nergens anders voor dan voor het knippen van de stoffen en draadjes. Naaien is namelijk meteen niet meer leuk als je moet werken met een botte stofschaar. Het stof kan dan rafelen of beschadigen. Naast een stofschaar is het ook handig om een klein borduurschaartje te hebben. Dit schaartje gebruik je voor het doorknippen van knoopsgaten en het afknippen van losse draadjes. Met een tornmesje kun je de verkeerde stiksels eruit halen als je een foutje hebt gemaakt tijdens het naaien.

Spelden

Je hebt spelden nodig om de stof op z’n plek te houden voordat je begint met naaien. Dit zijn kopspelden. Het liefst van metaal, zonder gekleurde plastic kopjes. Deze kopjes kunnen in de weg zitten en kunnen smelten bij het strijken. De spelden moeten bij voorkeur niet al te vaak gebruikt worden, omdat deze stof kunnen vervormen.

Zelf kleding makenNaalden

Om te kunnen naaien heb je vanzelfsprekend naalden nodig. Er zijn verschillende soorten, maten en typen naalden verkrijgbaar. Wat voor naald je nodig hebt, ligt aan het soort naaiwerk dat je gaat doen. Een gewone naald gebruik je voor het gewone naaiwerk. Een naald zonder punt voor het borduren, een wol naald voor het werken met grove wel en een weefnaald om te kunnen weven.

Garen

Kies voor garen van een goede kwaliteit. Niets is namelijk zo frustrerend als je na al het werk je nieuwe, zelfgemaakte kledingstuk aantrekt en te zien hoe de draad in de naden knapt. Güttermann en Amann zijn merken van garen die prima voldoen.

Stoffen

Zorg ervoor dat je stoffen kiest die passen bij het project waar je mee gaat beginnen. Katoen is een voorbeeld van een fijne stof om als beginner mee te starten, omdat deze stof makkelijk te verwerken is.

Patroonpapier

Patroonpapier kun je gebruiken om zelf patronen op te tekenen en schetsen of om patronen op over te nemen van kant en klare patronen of voorbeelden uit bladen. Je kunt je patronen ook aanpassen op dit papier tijdens het naaien.

Krijt

Gebruik speciaal kleermakerskrijt voor het aanbrengen van lijnen en tekens op de stof als je kleding gaat maken. Op deze manier weet je waar je moet naaien en knippen. Door te vegen of de stof nadien te wassen, verdwijnt het krijgt volledig.

Meetlint

Gebruik een rolmaat of een meetlint om de maten van het patroon en jezelf op te meten. Op basis van deze metingen kan je aanpassingen gaan maken, indien nodig. Een meetlint is wat flexibeler dan een rolmaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *