Weg met statische kleding! Met deze tips kom jij moeiteloos het najaar door

Kleding tips statisch

Lekker hoor, die verwarming op hoge temperaturen op koude en grauwe dagen. Nadeel is wel dat dat vaak statische kleding veroorzaakt. Die elektriciteit ontstaat sneller doordat de lucht een stuk droger is door het gebruik van die verwarming. Vooral in het najaar hebben we hier dus regelmatig last van. Niets is irritanter dan knetterende kleding of onverwacht schokjes te krijgen door je trui of jas of te merken dat je haar ineens rechtop staat. Je herkent het vast wel. De oorzaak is bekend, maar de vraag is hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? Ik vertel het je graag. Ontdek hieronder 10 simpele tips en trucs om van statische kleding af te komen. Lees je mee?

10x tips tegen statische kleding

Grote kans dat je het de afgelopen tijd al eens mee heeft gemaakt. Het koude weer een de wrijving met bepaalde stoffen leiden als snel tot statische kleding. Gelukkig kun je dit eenvoudig voorkomen met een paar handige hacks! Je vindt de beste hieronder op een rijtje!

1. Verander van schoenen

Draag jij schoenen met een rubberen zool? Wissel deze dan in voor een paar leren schoenen. Met een rubberen zool heb je namelijk sneller last van statische elektriciteit. Het dragen van schoenen met een leren zool zorgt ervoor dat je gegrond blijft, waardoor voorkomen wordt dat de elektrische lading zich opbouwt. Een rubberen zool bouwt deze lading juist op. Heb jij al een tijd een paar leren pareltjes op het oog? Dan heb je nu het perfecte excuus om ze aan te schaffen!

2. Metalen kledinghanger

Een metalen voorwerp is ook een ideale manier om de elektrische lading weg te halen. Dit kan bijvoorbeeld heel goed met een metalen kledinghanger. Haal ‘m door de binnenkant van het betreffende kledingstuk, zodat de statische elektriciteit verdwijnt en jij schokvrij naar buiten kunt. That’s it! Heb je geen kledinghangers van metaal in huis? Geen probleem. Deze truc werkt ook prima met andere voorwerpen van metaal.

3. Gebruik wasverzachter

Wasverzachter is niet alleen ontzettend nuttig voor je was, het helpt je ook tegen statische kleding. Naast dat het heerlijk ruikt en je kleding er lekker zacht door aanvoelt, kan het je kleding ook ontladen van elektriciteit. Vul, bijvoorbeeld, een plantenspray met een laagje wasverzachter en vul dit aan met water. de verhouding moet ongeveer 10%-90% zijn. Spray dit op de plekken van je kleding waar ze het snelst aan je huid plakken, vooral aan de binnenkant. Super handig, waar wasverzachter al niet goed voor is!

4. Hydrateren

Een andere goede manier om de statische elektriciteit te verminderen is je huid met een fijne crème hydrateren. Smeer je lichaam in met voldoende bodylotion. Dit voorkomt dat je huid elektrisch geladen wordt, de stof aan je huid gaat kleven en, bonuspuntje, je huid wordt er ook lekker zacht van.

5. Haarlak

Waar een busje haarlak al niet goed voor kan zijn?! Haarlak is een snel en doeltreffend alternatief voor de wasverzachter truc. Het helpt perfect tegen statische kleding. Draai je kledingstuk binnenste buiten en spray het vervolgens met een beetje haarlak in. Houdt wel voldoende afstand om vlekken te voorkomen en ervoor te zorgen dat je kleding niet hard wordt. Een armlengte (ca. 30 centimeter) ertussen is voldoende. Et voilà, het probleem van statische kleding is opgelost. Deze tip werkt trouwens ook bij statisch haar. Hieruit blijkt maar weer: haarlak is je beste vriend!

6. De vriezer

Heb je even de tijd? Leg je statische trui, blouse of shirt dan even in de vriezer. Een half uurtje is lang genoeg. Dit vermindert de statische elektriciteit in je kleding. Laat het item vervolgens wel even rustig weer op temperatuur komen, om schade aan je kleding te voorkomen.

7. Veiligheidsspeld

Het verstoppen van een veiligheidsspel in, bijvoorbeeld de naad, zoom of één zak van het kledingstuk, is tevens een goede optie om je statische kleding te ontladen. Deze truc wordt al jaren gebruikt. Het metaal voorkomt ongewenste schokken en geknetter, wanneer je iets aanraakt dat geleidt. Een naald of paperclip kan ook als je geen veiligheidsspeld bij de hand hebt. Easy en niemand die het ziet!

8. Wassen

Wil jij je kleding preventief ontladen? Voeg dan een klein beetje azijn of een klein balletje aluminiumfolie toe tijdens de wasbeurt. Let op: gebruik geen azijn samen met bleekmiddel, want hierdoor kan er een gevaarlijk gas ontstaan én gebruik de aluminiumfolie niet in de droger!

9. Skip de droger

Wellicht ben je hiervan al op de hoogte, maar het kan geen kwaad om het nog eens in dit rijtje te noemen. De droger is één van de grootste bronnen voor elektrische lading. Skip daarom de droger en laat je kleding gewoon op een wasrekje aan de lucht drogen. Zo voorkom je elektrische lading in je kleding bovendien is het veel beter voor het behoud van je kleding. Wil je je kleding toch in de droger gaan drogen? Gebruik dan in ieder geval droogtrommeldoekjes om de schade zoveel mogelijk te beperken en voeg dan de laatste 10 minuten van de droogtijd een vochtige washand toe. Hierdoor wordt de lucht minder droog en kan de statische elektriciteit zich niet verder opbouwen. Haal uiteindelijk je kleding direct uit de droger, zodra deze is gestopt.

10. Kleding van natuurlijk materiaal

Vind je het teveel gedoe om deze tips en trucs op te volgen? Shop dan een aantal kledingstukken dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Denk aan linnen en katoen bijvoorbeeld. Hierbij hoef jij je geen zorgen te maken over rechtopstaande haren of statische kleding. Synthetische kleding is, in tegenstelling tot kleding van natuurlijke materialen, vatbaarder voor elektrische lading. Natuurlijke vezels houden vocht makkelijker vast en aangezien wrijving en droogte een voedingsbodem zijn voor statische lading, is kleding dat gemaakt is van natuurlijke materiaal de ideale oplossing als je schokvrij door het leven wilt gaan.

Heb jij ook regelmatig last van statische kleding en heb je nog andere tips? Deel ze gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *